Grupa FUCHS, działająca globalnie w sektorze środków smarnych, podpisała umowę nabycia działającej na arenie międzynarodowej Grupy LUBCON, głównie w celu wspólnego opracowywania innowacyjnych, wysokiej jakości specjalistycznych rozwiązań w zakresie środków smarnych. Rodzinna niemiecka firma z siedzibą w Maintal w Hesji posiada wieloletnie doświadczenie i wiedzę w zakresie rozwoju, produkcji i sprzedaży smarów, olejów i past. W ten sposób Grupa FUCHS wzmacnia swoje portfolio produktów w zakresie specjalistycznych rozwiązań smarnych i swoją globalną konkurencyjność – pod warunkiem ostatecznego zamknięcia transakcji.

Grupa LUBCON składa się z 13 spółek operacyjnych i pięciu zakładów produkcyjnych w Niemczech, Polsce, na Filipinach, w Indiach i USA. Wysokiej jakości produkty firmy są wykorzystywane w różnych branżach, takich jak kolejnictwo, łożyska toczne, papiernictwo, przemysł tekstylny, spożywczy, farmaceutyczny i wiatrowy. „Jestem przekonany, że możemy jeszcze lepiej wykorzystać potencjał wzrostu Grupy LUBCON z pomocą sieci FUCHS składającej się z 55 firm i 33 zakładów produkcyjnych na całym świecie. Znalezienie odpowiedniego partnera było dla nas bardzo ważne i oczekujemy, że FUCHS zapewni nam optymalny i przyszłościowy rozwój. Jako specjaliści w dziedzinie środków smarnych, nie tylko dzielimy się naszą orientacją zawodową, ale także łączy nas nasz rodzinny charakter, który wzmacnia nasze wspólne wartości”, mówi Heiko Engelke, Partner Zarządzający Grupy LUBCON.

„Postrzegamy przejęcie Grupy LUBCON jako wielką szansę dla naszego przyszłego rozwoju. Przejęcie nie tylko zapewnia nam zespół wysoko wykwalifikowanych pracowników z rozległą wiedzą technologiczną, ale także rozszerza nasze portfolio produktów, szczególnie w obszarze smarów przemysłowych. To nie tylko wzmacnia nasze istniejące kluczowe rynki, ale także daje nam możliwość penetracji nowych rynków zbytu. Jesteśmy przekonani, że ta strategiczna decyzja jeszcze bardziej wzmocni naszą pozycję wiodącego dostawcy w branży” – mówi Stefan Fuchs, prezes zarządu FUCHS SE.

Transakcja podlega zatwierdzeniu przez organy antymonopolowe. Strony oczekują, że transakcja zostanie sfinalizowana w trzecim kwartale 2024 roku. Grupa LUBCON zatrudnia 211 osób, z których 180 pracuje w regionie EMEA, 20 w regionie Azji i Pacyfiku, a 11 w obu Amerykach. W roku obrotowym 2023 spółka wygenerowała przychody ze sprzedaży w wysokości około 40 mln EUR.

Grupa FUCHS zatrudnia 6 200 osób i wygenerowała przychody ze sprzedaży w wysokości 3,5 mld EUR w roku obrotowym 2023.